Wspomnienia z wyjazdu kl. 4Mt

W dniach od 11 do13 października klasa 4 mechatroniczna z przedstawicielami klasy 4 elektrycznej udała się na wycieczkę dydaktyczną na południe Polski. Organizatorami i opiekunami młodzieży byli panowie Robert Kszczot, Włodzimierz Galicki i Tomasz Patyna. W poniedziałek  o godzinie 8.00 wyruszyliśmy w kierunku Rudy Śląskiej, aby w hucie „Pokój” zapoznać się z metodami produkcji profili zimnogiętych oraz prasowanych na gorąco. W trakcie zwiedzania pracownicy huty ze szczegółami zapoznali nas z procesem technologicznym stosowanym w zakładzie oraz zaprezentowali pracę na wydziałach w trakcie produkcji. Następnie pojechaliśmy do historycznej dzielnicy Katowic-Nikiszowiec, gdzie mogliśmy zobaczyć unikalną zabudowę, która powstała w XIX w. na potrzeby pracowników pobliskiej kopalni węgla kamiennego. Później udaliśmy  do schroniska młodzieżowego w Szczyrku, w którym mieliśmy nasze zaplecze noclegowe i bazę wypadową. Kolejnego dnia udaliśmy się do Cieszyna, gdzie z tarasu widokowego podziwialiśmy panoramę tego pięknego miasta oraz zwiedzaliśmy Browar Zamkowy i poznawaliśmy tajniki warzenia piwa. Przewodnicy pokazali nam stary browar, w którym nieprzerwanie od 170 lat produkuje się złoty trunek. Zaprezentowali historyczne i współczesne metody wytwarzania tego napoju, jednocześnie w ciekawy sposób opowiedzieli o historii tego miejsca i jego współczesności. Po zwiedzaniu browaru mieliśmy okazję pospacerować po polskim Cieszynie, a także wpaść na chwilę do Cieszyna czeskiego. Ostatni dzień naszej wyprawy to wyjazd do Żywca i zwiedzanie multimedialnego muzeum browarnictwa w Browarze „Żywiec”.  Ciekawie urządzona wystawa z interaktywnymi elementami oraz możliwością aktywnego uczestnictwa w prezentacjach „przeniosła nas w czasie” od lat, w których powstawał Browar w Żywcu, do współcześnie funkcjonującego zakładu. W godzinach popołudniowych wróciliśmy do Tomaszowa. Udało nam się poznać możliwości,  jakie dzięki współczesnej technologii poprawiają jakość produkcji tak w przemyśle ciężkim, jak i w branży spożywczej. Dzięki zastosowaniu różnorodnych form sterowania, kontroli procesów, wizualizacji  itp. udaje się podnieść jakość produkcji, przyspieszyć niektóre procesy oraz lepiej je nadzorować.

001 003

005  021

Biuletyn Informacji Publicznej
 
 

2023 technikum braz
2022 technikum braz

Projekty

logo zpodpisemUE 0609

25brygada
wat   logooscdr
CWKM logoopw logo
logo piony KM
 
EU flag Erasmus vect POS
 
CMI baner na stronę www
ecdl
  ose
 
sks   logo bezpieczna projekt
kulturabezp
 

Wywiadówki

20.09.2023 - kl. I
21.09.2023 - kl. II i kl. III
22.09.2023 - kl. lV i kl. V
16.11.2023 - kl. V
21.11.2023 - kl. IV

21.11.2023 - kl. l
23.11.2023 - kl. II i kl. III
20.12.2023 - kl. V
23.01.2024 - kl. II i kl. lII

24.01.2024 - kl. IV
25.01.2024 - kl. I
23.04.2024 - kl. I

24.04.2024 - kl. II i kl. lII
25.04.2024 - kl. IV

Dzwonki

1.    7.45   -  8.30
2.    8.35   -  9.20
3.    9.25   - 10.10
4.   10.20  - 11.05
5.   11.10  - 11.55
6.   12.15  - 13.00
7.   13.05  - 13.50
8.   13.55  - 14.40
9.   14.45  - 15.30
10. 15.35  - 16.20

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 1
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 29
www.zsp1.edu.pl


zsp1.sekretariat@onet.eu

Sekretariat (centrala):

tel: 44 7245515 
fax: 44 7242475

 

Ochrona danych osobowych

Dyrektor ZSP 1
mgr Dariusz Kwiatkowski

Wicedyrektor
mgr Jolanta Nikodemska

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Urszula Seredyn

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Iwona Poganowska

Copyright (c) ZSP nr 1. All rights reserved.
Designed by zsp1.edu.pl

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

  
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk