Wspomnienia z wyjazdu kl. 4Mt
- Odsłony: 2938
W dniach od 11 do13 października klasa 4 mechatroniczna z przedstawicielami klasy 4 elektrycznej udała się na wycieczkę dydaktyczną na południe Polski. Organizatorami i opiekunami młodzieży byli panowie Robert Kszczot, Włodzimierz Galicki i Tomasz Patyna. W poniedziałek o godzinie 8.00 wyruszyliśmy w kierunku Rudy Śląskiej, aby w hucie „Pokój” zapoznać się z metodami produkcji profili zimnogiętych oraz prasowanych na gorąco. W trakcie zwiedzania pracownicy huty ze szczegółami zapoznali nas z procesem technologicznym stosowanym w zakładzie oraz zaprezentowali pracę na wydziałach w trakcie produkcji. Następnie pojechaliśmy do historycznej dzielnicy Katowic-Nikiszowiec, gdzie mogliśmy zobaczyć unikalną zabudowę, która powstała w XIX w. na potrzeby pracowników pobliskiej kopalni węgla kamiennego. Później udaliśmy do schroniska młodzieżowego w Szczyrku, w którym mieliśmy nasze zaplecze noclegowe i bazę wypadową. Kolejnego dnia udaliśmy się do Cieszyna, gdzie z tarasu widokowego podziwialiśmy panoramę tego pięknego miasta oraz zwiedzaliśmy Browar Zamkowy i poznawaliśmy tajniki warzenia piwa. Przewodnicy pokazali nam stary browar, w którym nieprzerwanie od 170 lat produkuje się złoty trunek. Zaprezentowali historyczne i współczesne metody wytwarzania tego napoju, jednocześnie w ciekawy sposób opowiedzieli o historii tego miejsca i jego współczesności. Po zwiedzaniu browaru mieliśmy okazję pospacerować po polskim Cieszynie, a także wpaść na chwilę do Cieszyna czeskiego. Ostatni dzień naszej wyprawy to wyjazd do Żywca i zwiedzanie multimedialnego muzeum browarnictwa w Browarze „Żywiec”. Ciekawie urządzona wystawa z interaktywnymi elementami oraz możliwością aktywnego uczestnictwa w prezentacjach „przeniosła nas w czasie” od lat, w których powstawał Browar w Żywcu, do współcześnie funkcjonującego zakładu. W godzinach popołudniowych wróciliśmy do Tomaszowa. Udało nam się poznać możliwości, jakie dzięki współczesnej technologii poprawiają jakość produkcji tak w przemyśle ciężkim, jak i w branży spożywczej. Dzięki zastosowaniu różnorodnych form sterowania, kontroli procesów, wizualizacji itp. udaje się podnieść jakość produkcji, przyspieszyć niektóre procesy oraz lepiej je nadzorować.