Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Technik hotelarstwa

Drogi Kandydacie

Technik hotelarstwa to kierunek kształcenia właśnie dla Ciebie. Odbywasz praktyki w renomowanych hotelach i jeśli jesteś dobry w tym, co robisz – to możesz znaleźć pracę zarówno w kraju jak i zagranicą. Masz możliwość założenia własnej działalności hotelarskiej lub agroturystycznej. Nasi nauczyciele przekażą Ci wiedzę niezbędną do pracy w tym zawodzie. Nauczysz się sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży, wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera, posługiwania się językiem angielskim zawodowym, tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych, pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy. Szkoła posiada nowoczesne sale dydaktyczne, profesjonalną i życzliwą kadrę pedagogiczną oraz bardzo wysoką zdawalność na egzaminach potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
Szkoła zapewni Ci nie tylko możliwość dobrego opanowania wiedzy teoretycznej, ale zorganizuje także zajęcia praktyczne w okolicznych obiektach hotelarskich m.in. w Hotelu Prezydent**** w Spale, w Hotelu Mościcki**** w Spale, w Hotelu Kruk*** i w Centrum Konferencyjno-Rekreacyjnym Molo w Smardzewicach oraz praktyki miesięczne w hotelach rekomendowanych przez Polską Izbę Hotelarstwa na terenie całego kraju np. Hotel Grand Lubicz***** w Ustce, Havet Hotel***** w Dźwirzynie.
Ponadto oferujemy praktyki na promach: Polonia, Scania, Gryf i Wolin odbywających rejsy do Szwecji.

Od roku szkolnego 2023/2024 wszystkie klasy technikum hotelarstwa zostały objęte patronatem Wydziału Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego. Ponadto klasa pierwsza została klasą patronacką Hotelu Prezydent**** w Spale.

Uczniowie technikum hotelarstwa systematycznie uczestniczą w praktykach zagranicznych:

  • od roku szkolnego 2023/2024 przyznana AKREDYTACJA ERASMUS+ w sektorze "Kształcenie i szkolenia zawodowe" na lata 2021-2027. W mobilności z tytułu przyznanego dofinansowania w roku szkolnym 2023/2024 udział wzięli uczniowie technikum hotelarstwa. Uczestnicy odbyli 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hiszpańskiej, słonecznej Maladze.
  • 3 staże 4-tygodniowe w południowej Hiszpanii: Sewilla i Malaga w ramach projektu ERASMUS + realizowanego w Akcji 1 "Mobilność edukacji w sektorze "Kształcenie i szkolenie zawodowe" w terminie 21.11-17.12.2021.
  • 11-dniowy wyjazd do Włoch do Foligno w terminie 19.09-01.10.2021 w ramach projektu Ponadnarodowa Mobilność Uczniów - "Mobilność uczniów kluczem do rozwoju osobistego"
  • 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości PLATAMONAS PIERIA w Grecji od 11.05 do 25.05.2019 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w ramach środków ERASMUS+
  • 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości KOKINO NERO (Czerwona Woda) na Riwierze Olimpijskiej w Grecji od 19.06 do 01.07. 2017 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w ramach środków ERASMUS+
  • 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 18.11 do 16.12.2017 r. – "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER
  • 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 20.11 do 18.12.2016 r. – "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER

Bardzo liczna grupa uczniów z klas hotelarskich zakwalifikowała się do projektu "Zawodowcy w łódzkiem - stypendia dla najzdolniejszych uczniów" w latach 2018-2021 realizowanego przez Województwo Łódzkie z Europejskiego Funduszu Społecznego. Stypendyści otrzymali po 3 tys. zł, 6 tys zł. lub 10 tys. zł. w przypadku osób niepełnosprawnych.

Uczniowie Technikum Hotelarstwa w trakcie cyklu nauczania zdobywają wiedzę ogólną i zawodową z zakresu przedmiotów ogólnoekonomicznych i specjalistycznych. Cykl kształcenia obejmuje jednodniowe zajęcia praktyczne w obiektach hotelarskich na terenie powiatu tomaszowskiego przez cały rok szkolny w klasie drugiej oraz dwu miesięczne praktyki zawodowe, które uczniowie odbywają w hotelach oraz ośrodkach turystycznych w kraju i za granicą, w klasie trzeciej i czwartej.

W czasie realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące:

  • przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
  • zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
  • organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych i turystycznych,
  • wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
  • prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
  • współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
  • stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
  • postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
  • doskonalenia kwalifikacji zawodowych.

W wyniku kształcenia w klasie hotelarskiej uczniowie otrzymają tytuł technika hotelarstwa i uzyskają efekty kształcenia niezbędne do wykonywania zawodu obejmujące:

  • Kwalifikację HGT.03: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • Kwalifikację HGT.06: Planowanie i realizacja usług w recepcji

Absolwent ma możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami.

Typowymi miejscami pracy absolwenta hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne. Może być on również zatrudniony w organach pracy samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżach organizacyjnych i stowarzyszeniach. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.

Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwenta ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) w dziedzinie ekonomicznej lub na dowolnie wybranym kierunku.

W ramach nauki wyodrębnione są trzy bloki programowe:

  1. Ekonomiczno-prawny - blok ten obejmuje wykształcenie myślenia, którego podstawą jest rachunek ekonomiczny, uczenie przedsiębiorczości i podejmowania samodzielnych decyzji ekonomicznych a także przygotowanie do podjęcia działalności na własny rachunek.
  2. Obsługa gościa hotelowego - obejmuje wykształcenie umiejętności związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego, w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej, a zatem wykonywania wszystkich czynności oraz świadczenia usług turystycznych i towarzyszących. W tym bloku młodzież uczy się komunikować i biegle posługiwać się językiem obcym w tym również w zakresie słownictwa zawodowego.
  3. Technika pracy biurowej - obejmuje umiejętności związane z prowadzeniem korespondencji oraz obsługiwaniem nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystania z komputerowych programów użytkowych (Chart hotelowy).

Nasza szkoła posiada następujące pracownie kształcące w zawodzie technik hotelarstwa:

  • hotelarską z częścią recepcyjną,
  • hotelarską z jednostką mieszkalną,
  • technologii gastronomicznej z salą obsługi konsumenta,
  • pracownię komputerową,

Przedmioty zawodowe:

  • Organizacja pracy w hotelarstwie
  • Praktyczna obsługa gościa w hotelu
  • Obsługa konsumenta
  • Obsługa informatyczna w hotelarstwie
  • Marketing w hotelarstwie
  • Rachunkowość zawodowa
  • Język angielski zawodowy w hotelarstwie
  • Zajęcia praktyczne
  • Praktyki zawodowe

Szczególną rolę w kształceniu naszych uczniów odgrywają miesięczne praktyki zawodowe. Współpracujemy z obiektami takimi jak: hotele GRYF w Gdańsku, Marriott, Novotel, Sheraton, Gromada w Warszawie, Hotel Andel's w Łodzi, Hotel Neptun w Juracie, Hotel Jantar w Polanicy Zdrój, Hotel Radisson Blu w Szczecinie, Hotel Jantar w Ustce, Hotel Ziemowit w Ustroniu i wiele, wiele innych.

W ramach zajęć zawodowych jeden dzień w tygodniu uczniowie wyjeżdżają do okolicznych hoteli i obiektów, gdzie zamiast lekcji w szkole odbywają się zajęcia praktyczne w takich obiektach jak: Hotel Prezydent w Spale, Karczma Spalska, Rezydencja Spalska, Hotel Mazowiecki w Tomaszowie Mazowieckiem, MOLO w Smardzewicach, Magellan w Bronisławowie, Hotel KRUK w Swolszewicach Małych, Arboretum w Studziankach.

Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:

  • technik hotelarstwa,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik biurowy,
  • pracownik biura podróży,
  • sekretarka,
  • steward/stewardessa,
  • pilot wycieczek,
  • przewodnik turystyczny,
  • inspektor piętra hotelowego,
  • pokojowa,
  • barman.