Technik hotelarstwa 2021


Drogi Kandydacie

Technik hotelarstwa to kierunek kształcenia właśnie dla Ciebie. Odbywasz praktyki w renomowanych hotelach i jeśli jesteś dobry w tym, co robisz – to możesz znaleźć pracę zarówno w kraju jak i zagranicą. Masz możliwość założenia własnej działalności hotelarskiej lub agroturystycznej. Nasi nauczyciele przekażą Ci wiedzę niezbędną do pracy w tym zawodzie. Nauczysz się sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży, wykorzystywania w pracy hotelarsko-turystycznej komputera, posługiwania się językiem angielskim zawodowym, tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych, pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy.
Szkoła zapewni Ci nie tylko możliwość zdobycia wiedzy teoretycznej, ale zorganizuje także praktyki w obiektach noclegowych w całej Polsce.
Ponadto oferujemy praktyki na promach: Polonia, Scania, Gryf i Wolin odbywających rejsy do Szwecji.

Prezentacja Technik hotelarstwa.
Autor: Izabela Szczecińska 4H, opiekun Beata Chwalińska
 
 
Jeśli dokument nie otworzył się prawidłowo pobierz plik PDF
 
 

Uczniowie  technikum hotelarskiego systematycznie uczestniczą w praktykach zagranicznych:

– 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości PLATAMONAS PIERIA w Grecji od 11.05 do 25.05.2019 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego w ramach środków ERASMUS+

– 2 tygodniowy staż zagraniczny w miejscowości KOKINO NERO (Czerwona Woda) na Riwierze Olimpijskiej w Grecji od 19.06 do 01.07. 2017 r. w ramach projektu "Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego" realizowanego  w ramach środków ERASMUS+

– 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od 18.11 do 16.12.2017 r. – "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER

– 4 tygodniowy staż w SCHKEUDITZ w Niemczech od  20.11 do 18.12.2016 r.  – "Umiejętności praktyczne źródłem mobilności zawodowej" w ramach projektu "Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kształcenia zawodowego" realizowanego ze środków POWER

 

Od roku szkolnego 2020/2021 realizowane są kolejne dwa projekty:

1. "Mobilność uczniów kluczem do rozwoju osobistego" w ramach projektu Ponadnarodowa Mobilność Uczniów - 11 dniowy wyjazd do Włoch

2. Praktyki zawodowe w Hiszpanii w latach 2020-2022 w ramach projektu ERASMUS + realizowanego w Akcji 1 "Mobilność edukacji w sektorze "Kształcenie i szkolenie zawodowe".

Będą to trzy miesięczne wyjazdy do miast w południowej Hiszpanii tj. Úbeda, Sewilla i Malaga.

Bardzo liczna grupa uczniów z klas hotelarskich zakwalifikowała się do projektu "Zawodowcy w łódzkiem - stypendia dla najzdolniejszych uczniów" w roku szkolnym 2018/2019 i 2019/2020 oraz w 2020/2021 realizowanego przez Województwo Łódzkie z Europejskiego Funduszu Społecznego. Stypendyści otrzymali po 3 tys. zł, 6 tys zł. lub 10 tys. zł. w przypadku osób niepełnosprawnych.


Jeśli dokument nie otworzył się prawidłowo pobierz plik PDF

 

Uczniowie Technikum Hotelarstwa w trakcie cyklu nauczania zdobywają wiedzę ogólną i zawodową z zakresu przedmiotów ogólnoekonomicznych i specjalistycznych. Cykl kształcenia obejmuje jednodniowe zajęcia praktyczne w obiektach hotelarskich na terenie powiatu tomaszowskiego przez cały rok szkolny w klasie drugiej oraz dwu miesięczne praktyki zawodowe, które uczniowie odbywają w hotelach oraz ośrodkach turystycznych w kraju i za granicą, w klasie trzeciej i czwartej.

W czasie realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności dotyczące:

    – przepisów prawnych do prowadzenia zakładu hotelarskiego,
    – zasad i instrumentów marketingu w działalności hotelarskiej,
    – organizacji pracy w zawodzie hotelarskim, w tym usług gastronomicznych i turystycznych,
    – wyposażania i urządzania wnętrz różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych,
    – prowadzenia korespondencji i obsługi nowoczesnego sprzętu biurowego,
    – współpracy z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich,
    – stosowania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, przepisów przeciwpożarowych i przepisów ochrony środowiska,
    – postępowania zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
    – doskonalenia kwalifikacji zawodowych.

 

W wyniku kształcenia w klasie hotelarskiej uczniowie otrzymają tytuł technika hotelarstwa i uzyskają efekty kształcenia niezbędne do wykonywania zawodu obejmujące:

Kwalifikację HGT.03: Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Kwalifikację HGT.06: Planowanie i realizacja usług w recepcji

 

 
             

 

 

Absolwent ma możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami.

Typowymi miejscami pracy absolwenta hotelarstwa są obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, schroniska, kwatery prywatne. Może być on również zatrudniony w organach pracy samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w branżach organizacyjnych i stowarzyszeniach. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych.
Po ukończeniu technikum hotelarstwa absolwenta ma możliwość podjęcia studiów wyższych w ramach dalszej specjalizacji w tej dziedzinie (hotelarstwo i turystyka) w dziedzinie ekonomicznej lub na dowolnie wybranym kierunku.

 

 
 
 

 

W ramach nauki wyodrębnione są trzy bloki programowe:

I. Ekonomiczno-prawny - blok ten obejmuje wykształcenie myślenia, którego podstawą jest rachunek ekonomiczny, uczenie przedsiębiorczości i podejmowania samodzielnych decyzji ekonomicznych a także przygotowanie do podjęcia działalności na własny rachunek.
 
II. Obsługa gościa hotelowego - obejmuje wykształcenie umiejętności związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego, w różnych rodzajach i kategoriach bazy hotelowej, a zatem wykonywania wszystkich czynności oraz świadczenia usług turystycznych i towarzyszących. W tym bloku młodzież uczy się komunikować i biegle posługiwać się językiem obcym w tym również w zakresie słownictwa zawodowego.

III. Technika pracy biurowej - obejmuje umiejętności związane z prowadzeniem korespondencji oraz obsługiwaniem nowoczesnego sprzętu biurowego, w tym korzystania z komputerowych programów użytkowych (Chart hotelowy).

 

 

Nasza szkoła posiada następujące pracownie kształcące w zawodzie technik hotelarstwa:

– hotelarską z częścią recepcyjną
– hotelarską z jednostką mieszkalną,
– technologii gastronomicznej z salą obsługi konsumenta,
– pracownię komputerową,
     

Przedmioty zawodowe:

    Organizacja pracy w hotelarstwie
    Praktyczna obsługa gościa w hotelu
    Obsługa konsumenta
    Obsługa informatyczna w hotelarstwie
    Marketing w hotelarstwie
    Rachunkowość zawodowa
    Język angielski zawodowy w hotelarstwie
    Zajęcia praktyczne
    Praktyki zawodowe

 

   Film (Youtube)

HotelYoutube


Szczególną rolę w kształceniu naszych uczniów odgrywają miesięczne praktyki zawodowe. Współpracujemy z obiektami takimi jak:  hotele GRYF w Gdańsku,  Marriott, Novotel, Sheraton, Gromada w Warszawie, Hotel Andel's w Łodzi, Hotel Neptun w Juracie, Hotel Jantar w Polanicy Zdrój, Hotel Radisson Blu w Szczecinie, Hotel  Jantar w Ustce, Hotel Ziemowit w Ustroniu i wiele, wiele innych.

W ramach zajęć zawodowych jeden dzień w tygodniu uczniowie wyjeżdżają do okolicznych hoteli i obiektów, gdzie zamiast lekcji w szkole odbywają się zajęcia praktyczne w takich obiektach jak: Hotel Prezydent w Spale, Karczma Spalska, Rezydencja Spalska, Hotel Mazowiecki w Tomaszowie Mazowieckiem, MOLO w Smardzewicach, Magellan w Bronisławowie, Hotel KRUK w Swolszewicach Małych, Arboretum w Studziankach.

  Więcej na temat praktyk zawodowych

 

 

 

Zawody, do wykonywania których upoważniony jest posiadacz dyplomu:

    – technik hotelarstwa
    – organizator usług cateringowych
    – pracownik biurowy
    – pracownik biura podróży
    – sekretarka
    – steward/stewardessa
    – pilot wycieczek
    – przewodnik turystyczny
    – inspektor piętra hotelowego
    – pokojowa
    – barman

 

 03

Z życia hotelarza

Film (youtube) - Wspomnienia klasy hotelarskiej rocznik 2017/2021

hot film

X EDYCJA POWIATOWEGO KONKURSU SAVOIR-VIVRE – ZASADY DOBREGO WYCHOWANIA

DSC 0070

DSC 0083

menu  stół Japonia

Stół egzotyczny   Stół Wiaderno

Stół Grecja  Nakrycie Grecja 

Praktyki Grecja

6 5

15  28 a

33 35

 

Wycieczka do Hotelu Holiday Inn w Łodzi - 28.10.2019

052  054

Wycieczka do Hotelu Vienna House Andel`s w Łodzi - 15.11.2019

 

I etap Regionalnego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej - 28.11.2019

 

002 003

Klasa I Hp w hotelach sieci ACCOR

 

Hotelarze na szlaku zawodowym

001  002

Stypendium Prezesa Rady Ministrów - 18.02.2020

Wycieczka dla hotelarzy

Etap szkolny Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami

Wyniki etapu szkolnego VII Regionalnego Konkursu Wiedzy o Hotelarstwie

Wycieczka zawodowa dla hotelarzy

WYNIKI XI EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY HOTELARSKIEJ

Dzień Drzwi Otwartych w Filii Uniwersytetu Łódzkiego w Tomaszowie Maz.

Konkurs „Savoir vivre – zasady dobrego wychowania”

Zawodowy konkurs językowy dla hotelarzy

VII EDYCJA POWIATOWEGO KONKURSU SAVOIR VIVRE

WYCIECZKA DO DOUBLE TREE BY HILTON **** W ŁODZI

Szkolny Etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej już za nami

Szkolny etap REGIONALNEGO KONKURSU WIEDZY O HOTELARSTWIE

Międzynarodowe Targi Turystyczne – World Travel Show 2016

III miejsce w Regionalnym Konkursie Wiedzy Hotelarskiej

konkurs wiedzy hotelarskiej

VI edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2015/2016

Wycieczka hotelarzy do Hotelu Andels***

KURS BARMAŃSKI 2016

Tłusty Czwartek w Mechaniku

Eliminacje okręgowe VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

Wycieczka zawodowa klasy 1H

Wykład gościnny dr Rafała Rouba

III Hb w Hotelu „Kruk” *** i Centrum MOLO w Smardzewicach

Eliminacje szkolne VIII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej

Hotelarza w akcji !!!

III Hb w siedzibie Oddziału Okręgowego NBP w Łodzi

Zwiedzanie Hotelu Mazowieckiego ***

Praktyki na promie UNITY LINE

V edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów 2014/2015

I Dzień Hotelarza

IV edycja Powiatowego Konkursu Savoir-Vivre dla gimnazjalistów  2013/2014  


Festiwal Podróżniczy  


Konkurs savoir vivre  


Wycieczka rowerowa do hoteli w Spale  

 

Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 1
97-200 Tomaszów Mazowiecki
ul. Św. Antoniego 29
www.zsp1.edu.pl

zsp1@zsp1.edu.pl
zsp1.sekretariat@onet.eu

Sekretariat (centrala):

tel: 44 7245515 
fax: 44 7242475

Dyrektor ZSP 1
mgr Dariusz Kwiatkowski

Wicedyrektor
mgr Jolanta Nikodemska

Wicedyrektor ZSP 1
mgr Urszula Seredyn

Copyright (c) ZSP nr 1. All rights reserved.
Designed by zsp1.edu.pl